Belgrad – Escapada in unul dintre cele mai vechi orase ale Europei

Belgrade cityscape on Danube

Cum ajungi in Belgrad?

Cel mai comod si mai sigur mod de a ajunge in Belgrad este cu siguranta  avionul. Companiile aeriene precum Tarom, Air Serbia asigura deplasarea pe ruta Bucuresti – Belgrad, iar durata zborului este de aproximativ 1 ora si 30 minte. Pentru a putea beneficia de un tarif mai mic pentru biletul de avion iti recomandam sa-l achizitionati din timp, cel putin cu o luna inainte.

Daca te numeri printre persoanele care au rau de inaltime, sau pur si simplu vrei sa vizitezi si alte  locuri, iti recomand sa mergeti pe ruta: Pitesti-Craiova-Drobeta Turnul Severin-Belgrad, un drum de aproximativ 600 km ce il veti parcurge cu automobilul in 8 ore si 30 minute- 9 ore.

O alta modalitate de transport ar fi trenul. Curse regulate pleaca din Bucuresti, pe ruta:Bucuresti-Timisoara-Belgrad. Drumul este un pic mai lung decat cu masina propie, iar daca nu sunt inatarzieri vei ajunge in aproximativ 15-16 ore la destinatie

Calatorie in trecut

Belgrad este capitala si cel mai mare oras al Serbiei, din punct de vedere economic, social si cultural. Se numara printre cele mai  vechi orase ale Europei, fiind  descoperit de greci. In jurul anului 876 celtii au construit un oras pe pe care l-au numit “Orasul alb”, adica Belgrad, nume pe care-l porta si in ziua de azi. Cu o istorie tumultoasa,Belgradul a cunoscut de-a lungul timpului o succesiune de modificari ce s-au datorat imperiilor ce au pus stapanire asupra orasului. Ceea ce a rezultat este o arhitectura neomogena, intalnita mai ales in orasele Europei Centrale. Iubitorii de arhitectura si cultura vor adora pur si simplu acest oras minunat. Cel mai vechi stil arhitectural il intalnesti in parcul Veliki Kalemgdan, locul unde afla si ruinele vechii cetati.  Cele mai vechi cladiri construite in afara parcului, dateaza inca din secolul al-XIX-lea iar pe langa aceastea arhitectii sarbi au ridicat cladiri in stil neoclasic, romantic, cu influente Art Nouveau. In anul 1999 , Belgradul a fost grav avariat in timpul bombardamentelor NATO, distrugand cladiri de interes national. Orasul este in mare parte refacut, numai cateva cladiri grav avariate mai aduc aminte de clipele de cosmar prin care au trecut.

Obiective turistice:

Catedrala Sfantul Sava este considerata a fi cea mai mare catedrala orodoxa din lume.  Sf Sava a fost fiul unui despot sarb, care in tineretea lui s-a calugarit pe muntele Athos si ulerior a devenit arhiepiscop al Serbiei, propovaduind dreptatea si credinta pentru intregul sau popor. Dupa moarte trupul acestuia s-a transformat in moaste fiind depuse la manastirea Milesevo din Serbia. In anul 1954 jefuind acesta manstire, turcii iau moastele sfantului si le ard pe colina Vracear din Belgrad. In memoria acestor evenimete tragice, poporul sarb a dorit sa inalte aici o biserica, a carei temelie a fost construita pe 10 mai 1939, zi in care au fost arse moastele sfantului. Au trecut multi ani pana in anul 1984, cand au putut sa reinceapa constructia acestei biserci. In prezent biserica este terminata la exterior, fiind o lucrare grandioasa si spectaculoasa, dar se strang in continuarea fonduri pentru a se finaliza si mozaicurile interioare cu care vor fi decorati peretii.

Parcul Veliki Kalemgdan este locul unde se afla  ruinele cetatii Belgradului ce au fost greu incercate in decursul istoriei de asediile otomane si austriece. Parcul se afla pe o colina, zona in care raul Sava se varsa in Dunare iar intre bratele lor Insula Tiganilor se poate vedea de departe ca o oaza de verdeata in care belgradenii  practica  sporturi in aer liber, avand aici toate  facilitatile  necesare( terenuri de sport, piste de biciclete, de role, mese de ping-pong, etc). In parc pe langa o serie de monumente, muzee exista si o expozitie in aer liber de diverse tancuri si tunuri, apartinand diferitelor perioade istorice. Daca ai ajuns in Belgrad nu uita sa vizitezi acest parc in care pe lanaga istorie vei fi atras de frumusetea peisajului, de gradinile bine ingrijite si feeric luminate, acesta fiind cunoscut si ca parcul indragostitilor datorita cadrului romantic.

Agenius Tips:

  • De precizat este ca in Belgrad cumparaturile se fac numai in dinari sarbesti pe care ii poti procura de la case de schimb valutar 1 ron este aproximativ 27 dinari sarbesti sau 1 euro este aproximativ 120 dinari sarbesti.
  • In majoritatea magazinelor se poate platii cu cardul, iar preturile si produsele sunt asemanatoare cu cele din Romania.
  • Singurele mijloacele de transport in comnu existente in Belgrad sunt autobuzele, trolebuzele si tramvaiele. Pretul biletelor varieaza intre 150dinari-240( pentru zonele limitrofe). Daca va deplasati cu taxiul cel mai sigur este sa il comandati de la hotel si sa aveti grija sa nu va suprataxeze.
  • Bucataria sarbeasca are influente mediteraneene in special din Grecia si Turcia dar si Unguresti. Preparatele traditionale sunt pe baza de carne si sosuri picante. Daca nu iti place carnea, incearca sa eviti bucataria traditionala sarbeasca.
  • Bautura traditionala din Serbia este Un brandy de prune inbuteliat ca si produs homemade in fosta Iugoslavie, iar gustul este asemanator rakiului nostru.
  • Pentru cei care vor sa aiba o cina superba sau un cocktail la apus, lounge-ul si restaurantul The Square de pe acoperisul hotelului Square Nine este locul potrivit.

Povestesc cu drag aici pe blog despre locurile de vacanta care mi-au placut cel mai mult.

E-mail: andra.georgescu@ageniustravel.ro

About Author

Admin

Comments

Leave a Reply