Cum ajungi?

Ei bine, pentru a ajunge in Dubrovnik ai doua variante. Prima si cea mai sigura din punctul meu de vedere este avionul.Companiile aeriene precum Croatia Airline, Air Serbia, au tot timpul anului curse catre Dubrovnik. Daca ai ales sa mergi in Dubrovnik in timpul verii, ai grija sa iti cumperi din timp biletele de avion deoarece le vei achizitiona la un tarif mult mai scazut. In fiecare an in perioada 10 iulie-25 august se desfasoara Festivalul de Film de la Dubrovnik, moment in care orasul este invadat de turisti din toata lumea iar sansele sa mai gasesti locuri disponibile atat la biletele de avion cat si la unitatile de cazare sunt mult mai reduse. Nu exista zboruri directe catre Dubrovnik, in functie de compania aeriana aleasa si durata escalei calatorai dumneavoasta poate dura intre 7-8ore si 15-20 ore.

O a doua varianta ar fi deplasarea cu autoturismul propriu  pe ruta: Bucuresti-Pitesti-Craiova-Parachin-Cacak-Foca-Dubrovnik. Drumul are aproximativ 960km si il veti parcurge in conditii normale de trafic in 14 ore.

Daca sunteti in Zagreb si vreti sa porniti spre Dubrovnik iesiti pe E71 spre Hratvaski-Karlovac-Sibenic- Dubrovnik. Parasim pentru o bucata buna  de drum Croatia, si ajungem in in Bosnia Hertegovina deoarece  Dubrovnikul este separat de restul Croatiei. Cei aproximativ 600km ii veti parcurge in aproximativ 6 ore, cea mai mare parte a drumului o veti parcurge pe Autostrada A1.

Calatorie in trecut:

Cetatea de la Dubrovnik a inceput sa fie construita inca din secolul VII, in timpul migratiei popoarelor, perioada in care locuitorii Epidaurumului, care erau de origine italiana, s-au refugiat pe o insula a Coastei Dalmatiei si au intemeiat orasul Ragusa. In partea continetala a acestei zone se aflau slavii care s-au retras in orasul Dubrovnik. Acestia s-au unit cu cei din Ragusa prin umplerea golfului ce ii despartea, cu pamant. A rezultat o cetate puternica si mult timp a fost de neinfrant, nici macar Imperiul Otoman care in secolul XV a incercat sa o asedieze nu a reusit. Cetatea este inconjurata de ziduri puternice de 25 m, iar aprovizionarea aceseia se putea face pe mare, atunci cand nu era posibil pe uscat.

Orasul care s-a format in jurul acestei cetati s-a numit Ragusa si a fost independent pana in 1918, cand a luat numele de Dubrovnik si a intrat in componenta Regatului Sarbilor.

Obiective turistice:

Printre principalele atractii turistice din Dubrovnik se numara:Palatul Rectorilor, Manastirea Franciscana, Biserica Sf Salvador, Palatul Sponza, Catedrala Velike Gospe, Biserca Sf Vlaho, zidurile orasului vechi si Turnul cu Ceas. Costructiile din interiorul cetatii poarta amprenta stilului venetian, pe langa care intilnesti alei pietonale, piete, terase, fantani si statui, dintre care unele il reprezinta pe Sf Vlaho(patronul spiritual al orasului). Intrarea in cetatea Dubrovinkului se face prin poarta Pile, cea mai impunatoare dintre ele. Odata cu trecerea timpului zidurile care inconjurau cetatile, nemaifiind necesare, au fost demolate in unele orase. E remarcabil ca fortificatiile din Dubrovnik au fost pastrate intacte spre deosebire de alte cetati medievale din Europa.

Principala strada a vechiului oras este Stradun, un bulevard de marmura slefuit de trecerea timpului si a miilor de turisti care viziteaza in fiecare an aceasta cetate. Tot pe acest bulevard se afla si piata Luza unde se gaseste Columna lui Orlando, o statuie care nu este o opera de arta extraordinara dar este un simbol al orasului deoarece aici se adunau cetatenii orasului Ragusa sa auda noutatiile, proclamatii, decrete,etc. si tot aici se deschide anual Festivalul din Dubrovnik

O plimbare cu telegondola este o ocazie minunata de admira intregul oras Dubrovnik si de a vedea si partea noua a orasului care nu este cu nimic mai prejos decat cea veche.

Agenius Tips:

  • Monede nationala este kuna care in limba croata insemna “marmota”, 1 kuna are o suta de lipa care tradus semnifica ”tei”. 1 leu= 1, 69 kuna sau 1euro =7.58 kuna
  • Cumparaturile in Croatia se pot  face in kuna sau  in orasele turistice mai importante se poate plati si in euro, restul il veti primi in kuna
  • Cel mai potrivit mod de a avea o privire de ansamblu asupra orasului vechi este sa escaladati zidurile cetatii, va recomand seara la apus cand nu mai e asa cald si soarele isi trimite lumina rosiatica pe zidurile cetatii mai cu blandete.
  • Va recomand sa nu plecati de aici pana nu serviti o masa cu specific marinaresc, deoarece nicaieri nu veti mai gasi ceva asemanator, si e bine sa profitati de ocazie.
  • Atentie Dubrovnik este unul dintre orasele cele mai scumpe din Croatia si schimbul valutar este cel mai ineficient!

Povestesc cu drag aici pe blog despre locurile de vacanta care mi-au placut cel mai mult.

E-mail: andra.georgescu@ageniustravel.ro

About Author

Admin

Comments

Leave a Reply