Lichiul. Desert traditional sasesc din satele din Transilvania

lichiu sasesc sau hencles_1

Una din cele mai mari placeri ale unei calatorii este aceea de a gusta din bunatatile traditionale din locurileĀ pe care le vizitez.

Nu stiu cat de mult cunosti mancarurile traditionale din Romania, insa eu una cel putin mi-am propus sa incerc cat de multe pot. Nu sunt eu o gurmanda, insa imi place sa descopar bunatati locale, mai ales daca sunt facute dupa retete vechi si cu ingrediente cat mai naturale.

Am batut Romania in lung si-n lat si trebuie sa recunosc ca mancarurile de la noi sunt unele dintre cele mai bune si mai diverse din lume. Asta se explica foarte simplu prin faptul ca am avut o istorie destul de zbuciumata si fiecare popor care a zabovit pe teritoriul Romaniei si-a lasat cumva amprenta asupra mai multor aspecte: limba vorbita, traditiile si obiceiurile, mancarurile traditionale, arhitectura diverselor zone de la noi.

Transilvania este un fel de “muzeu viu” as putea spune cand ma gandesc ca aici gasim poate cel mai mare amestec de traditii si obiceiuri: romanesti, sasesti si secuiesti (unguresti). Iar una din bunele traditii care au ramas este mancarea šŸ™‚

Asa am descoperit anul trecut prin toamna “lichiul”. Il gustam pentru prima data la Crit, in mijlocul Transilvaniei. Apoi l-am gustat la doua evenimente in Bucuresti, iar acum abia astept sa ajung din nou prin Transilvania pentru a ma bucura de o bunatate dulce si foarte simpla.

lichiu sasesc sau hencles_1
Lichiu sau Hencles. Desert traditional sasesc

Lichiul este un desert autentic sasesc si se gaseste in sate precum Crit, Roades, Saschiz, Agnita, dar si in orase precum Sighisoara si Sibiu.

I se mai spune si “hencles” si pana acum nu am aflat care este de fapt, denumirea oficiala.

Cert este ca lichiul/henclesul este un desert destul de simplu de facut si se pare ca este atat pe placul copiiilor cat si al adultilor.

Arata ca un fel de placinta foarte subtire si poate avea diverse arome. Eu am incercat cu vanilie, cu branza, insa stiu ca se face si cu fructe. Inca nu am avut in cale vreo reteta care sa includa si fructe dar abia o astept.

Reteta difera de la o zona la alta insa produsul final arata cam asa.

Lichiu - Credit Foto: Daniel Secarescu
Lichiu – Credit Foto: Daniel Secarescu

Reteta aproximativa pe care am aflat-o eu pana acum esteĀ formata dintr-unĀ aluat simplu facut din faina, zahar, unt, drojdie si putina aroma de vanilie.

Dupa ce se lasa la dospit aluatul astfel facut, acesta se intinde pe tava intr-un stat de maxim 1 cm grosime. Peste acest aluat se intinde apoi un strat de gris dulce (facut in prealabil cu lapte si amestecat cu galbenus de oua, apoi racit). Peste gris urmeaza un strat subtire de albusuri de oua batute.

“Placinta” astfel realizata se baga la cuptor si in cateva minute este gata. Bineinteles, fiind o reteta traditional saseasca, bine ar fi ca acest desert sa fie realizat intr-o gospodarie autentica in care exista si un cuptor cu lemne unde sa se coaca. Nu de alta, dar intotdeauna ceea ce se coace intr-un cuptor cu lemne iese mult mai gustos šŸ™‚

Am mai auzit de retete in care se adauga si fructe deasupra insa nu am inteles exact in ce moment al coacerii (pentru ca inteleg ca secretul este momentul in care adaugi fructele). Inca nu am aflat secretul insa promit sa revin cu el in momentul in care ajunge la mine.

Pana atunci iti doresc calatorii placute si mai ales pline de bunatati traditionale. In Transilvania sau oriunde doresti tu!

PS: Daca ti-am facut pofta cu lichiul/henclesul descris mai sus iti propun sa vii si tu in programul turistic pe care il organizam, “Traditii romanesti, sasesti si unguresti in Transilvania“. Bineinteles, lichiul nu va lipsi din ziua cu meniu traditional sasesc!

Programul turisticĀ are loc in perioada 14 – 18 septembrie 2016 si este un tur culinar plin de bunatati traditionale dar si de povesti legate de oameni autentici din Transilvania si de mestesugurile stravechi pe care le duc mai departe si astazi. Detaliile le gasesti aici.

Calatoresc si povestesc despre toate experientele mele din calatorii!

E-mail: carmina@travelwithasmile.net

Facebook Twitter LinkedIn Google+ YouTube Skype 


About Author

Carmina Nitescu

Comments

Leave a Reply