O oaza de liniste in Muntenegru – Durmitor Park

Durmitor National Park

Cum ajungi?

Daca doresti sa pleci cu autoturismul propriu, din Bucuresti, cel mai scurt traseu are o lungime de 833 km pe care ii veti parcurge in aproximativ 13 ore. Ruta pe care  o recomandam este: Bucuresti-Pitesti-Craiova-Zajecar-Paracin-Jogodina-Kragujevac-Uzice-Zabljak.

Din pacate nu exista zboruri directe catre Podgorita din Bucuresti. Companiiile aeriene precum Tarom si Air Serbia , Turkish Airline pun la dispozitia dumneavoastra zboruri pe ruta Bucuresti-Podgorita avand cel putin o escala, de regula in Belgrad. In functie de durata escalei calatoria cu avionul poate dura intre 5 ore si 15-17 ore. Pentru cei ce sunt in Podgorita si vor sa viziteze si altceva in afara de muzee si cladiri istorice  va recomandam rezervatia naturala Durmitor Park. Cea mai apropiata statiune tursitica este Zabljak, situata chiar la poalele muntilor Durmitor.Ruta Podgorita-Danilovgrad-Savnik-Virak-Zabljak  are aproximativ 124 km ce ii veti parcurge cu usurinta in 2 ore si jumatate cu masina.

Informatii generale:

Durmitor Park este o rezervatie naturala protejata UNESCO, care te impresioneza prin “incremenirea” in care natura para sa doarma un somn fara sfarsit. Muntii Durmitor fac parte din lantul muntos al Alpilor  Dinarici iar  virful Bobotov Kuk este cel mai inalt din regiune atingind inaltimea de 2.522 metri.

Zona e pitoreasca, acoperita cu paduri verzi de brad  si de pin ca urmare a influentei  climei mediteraneene dar in zonele mai joase intalnim si paduri de fag. Culmile impadurite alterneaza cu cele stancoase, care se inalta semete oferind peisajului un aspect uneori sinstru, alteori luxuriant  plin de vegetatie. Este sigur ca in aceste zone interventia omului nu este permisa, nu am vazut trunchiuri taiate si abandonate si nici zone despadurite.Peisajul  mirific al zonei este completat de  Canionul raului Tara care si-a sapat in piatra muntilor semeti din zona un curs care pare sa curga in amonte si care se intinde pe o lungime de 80 de km fiind al doilea din lume. In zona se gasesc o serie de lacuri carstice dintre care Lacul Negru  este cel mai cunoscut si care mai poarta numele de “Ochii muntelui”, deoarece se compune din doua lacuri: Lacul  Mare  si  Lacul Mic. Podul  Durdevica,  construit in anul 1940 are o inaltime de 170 m si o lungime de 365 m. La data costruirii acestuia era cel mai mare din Europa si ofera o imagine superba asupra defileului Tarei, adaugand la frumusetea naturii si grandoarea muncii omului, podul oferind el insusi o imagine spectaculoasa asupra peisajului. Zona e frumoasa,  spectaculoasa si o  recomand tuturor  iubitorilor de natura, celor care  le place raftigul (aici poti gasi tot ce e necesar pentru acest sport) si excursiile in aer liber. Patru ore sunt insuficiente din punctul meu de vedere pentru a admira si de a te bucura din plin de aerul placut si sanatos de aici, dar noi atat am avut la dispozitie.

Agenius Tips 

  • Pentru cei ce isi doresc un suvenir din aceste locuri le pot cumpara chiar de langa Podul Durdevica unde o serie de localnici vand produse alimentare traditionale sau diverse amintiri. Le puteti achizitiona in euro, deoarece muntenegrenii folosesc aceasta moneda din 2002 cand marca germana a fost inlocuita cu euro.
  • Vara cele mai raspandite sporturi practicate de turistii straini, dar si locali sunt : raftingul,bunge jumping de pe Tara Bridge si drumetiile montane, iar in timpul iernii skiul si snowbordul.
  • Daca planuiesti sa explorezi pe cont propriu frumustile din Durmitor Park, ai grija cum iti calculezi timpul astfel incat sa te poti intoarce in siguranta la locul de cazare. Campatul si aprinderea focului in incinta Rezervatiei Durmitor este strict interzisa.
  • Asigurate ca ai destula memorie libera in telefon sau aparatul foto- aici poti face cele mai spectaculoase selfie-uri sau poze cu panorame.

Povestesc cu drag aici pe blog despre locurile de vacanta care mi-au placut cel mai mult.

E-mail: andra.georgescu@ageniustravel.ro

About Author

Admin

Comments

Leave a Reply