Split – o frumusete aparte a Croatiei

Split-Croatia_WP-1200x600

Cum ajungem?

Drumul din Bucuresti este destul de lung,(1140km) ce ii vei parcurge  aproximativ de 16 ore. Ruta recomandata de noi este:Bucuresti-Craiova-Belgrad-Doboj-Zenica-Split.

Companiiile aeriene Air Serbia, Croatia Airlines, Austrain Airlines precum si alte companii aeriene au curse pe destinatia Bucuresti-Zagreb, cu una sau doua escale, in functie de perioada aleasa de calatorie. Timpul estimat pentru  ruta Bucuresti-Zagreb variaza intre 3-10 ore.

Din Zagreb: cei aproximativ 400 km vor fi parcursi in mare parte pe autostrada. Din Zagreb intram pe E71 spre Karlovac, parasim drumul european si intram pe autostrada pana la Split. Vei putea parcurge acest drum in 4 ore sau chiar mai putin.

Calatorie in trecut:

Al doilea oras al Croatiei, dupa Zagreb este Split, unul dintre cele mai frumoase si pline de viata orase de pe coasta Adriaticii. In Split, punctul  de atractie principal  este  Palatul imparatului Diocletian, un monument destul de bine conservat din epoca romana, care in timp a suportat numeroase transformari ajugand in zilele noastre catedrala catolica inchinata Sfantului Domnius. Palatul a fost resedinta imperiala fortificata, costruita de imparatul Diocletian in 305 unde s-a retras dupa abdicare. Cetatea are ziduri si turnuri de paza, strazi interioare, alei  si constructii, o vila luxoasa cu apartamente private si un mausoleu.

Palatul a fost construit pe malul marii dar ca urmare a depunerilor de sedimente, acum acesta se afla la o oarecare distanta de ea. Intrarea in palat se face pe Poarta de Bronz care candva se afla pe apa si se ajungea doar cu barca, acum se poate intra din bulevardul Riva. Acest palat astazi este un monument protejat de UNESCO si datorita locuitorilor din Split care au preferat sa construiasca atat in interior cat si in exteriorul acestuia fara sa-l demoleze.

Poarta de Bronz duce printr-un tunel, in prezent  plin cu negustori care vand tot felul de suveniruri.  In capatul acestuia ajungem la Peristil, constructie in stil roman ce reprezinta o piata. Dupa moartea imparatului Diocletian, cetatea a cunoscut o serie de transformari si intre zidurile romane au fost construite case pe langa cele existente,iar mausoleul a devenit o biserica catolica, langa care a fost construit un turn cu clopot. Diocletian in timpul vietii sale a fost cunoscut ca un aprig prigonitor al crestinilor iar dupa moartea sa, mausoleul, locul in care se odihnesc osemintele sale, a devenit biserica, ca o ironie a sortii.

Obiective turistice:

Punctele de atractie din interiorul Palatului lui Diocletian sunt: Catedrala Sf. Domnius,  turnul cu clopot care a devenit simbolul orasului si care a fost adaugat mai tarziu, Peristilu, cele patru porti ale palatului (Poarta de Bronz, Poarta de Argint, Poarta Aurie si Poarta de Fier), Capela Sf. Martin etc. Inainte de a intra in catedrala veti fi surprinsi sa vedeti Sfinxul Egiptean, candva paznicul mormantului lui Diocletian, iar templu roman din vecinatatea mausoleului devenit baptisteriu. In interiorul catedralei se poate admira portretul lui Diocletian alaturi de sotia sa Prisca, tablou care a rezistat trecerii timpului. In apropierea palatului, cum am iesit pe Poarta Aurie am vazut  statuia de dimensiuni impresionante, a episcopului Gregor din Nin, realizata de renumitul sculptorul croat Ivan Mestrovic. Episcop de sec. IX care a sfidat Roma recomandand bisericii croate sa foloseasca scrierea glagolitica si limba croata in locul celei latine. Statuia, initial a fost asezata in palat, langa Peristil, dar autoritatiile italiene au mutat-o in afara palatului, temandu-se de miscarii nationaliste. In prezent multe dintre cladirile palatului  au ramas la dimensiunile originale iar camerele acestuia au fost transformate in magazine, restaurante, terase, cafenele, banci, case de schimb valutar, agentii de turism ……chiar locuinte si hoteluri.

Surprinzator langa un restaurant am vazut ruine de morminte romane iar in interiorul unei banci, chiar pe mijlocul ei am admirat o coloana dintr-o arcada romana.. In orasul Split mai puteti vizita Piata de Peste, Piata Poporului care mai pastreaza stilul venetian, Galeria Mestrovici (sculptor croat renumit) etc.

Agenius Tips

  • Pe bulevardul Riva poti gasi o serie de cafenele si restaurante cu preturi acceptabile, dar in acelasi timp poti admira zona care s-a dezvoltat de langa palat. Noi va recomandam Cakula Cafe unde puteti savura cele mai fine cafele si cokteiluri
  • Inainte sa plecati, daca doriti sa achizitionati produse traditionale locale si peste proaspat, va recomandam sa mergeti in ”Pazar” (asa cum il numesc splitenii) si in Piata de peste proaspat( Pskarija). Cele doua se gasesc in capatul opus bulevadrdului Riva. Piata de peste proaspat fiind mai aproape de fostul port Matejuska iar „Pazar-ul” se gaseste in imediata apropiere a bulevadului.
  • Mancarea din Croatia este bazata in special pe fructe de mare si este una dintre cele mai bune din Europa. Fie ca mancati un risotto cu fructe de mare, „ skampi na buzaru” (creveti in suc propriu), peste proaspat pe gratar sau caracatita la grill „ligne”, condimentele de baza ale acestor delicioase preparate culinare sunt uleiul de masline si usturoiul.
  • Croatia este asociata cu tara vinului de calitate. Cel mai rafinat vin al acestora este considerat „Dingac”, un vin rosu-rubiniu ce poate concura cu multe vinuri frantuzesti.

Povestesc cu drag aici pe blog despre locurile de vacanta care mi-au placut cel mai mult.

E-mail: andra.georgescu@ageniustravel.ro

About Author

Admin

Comments

Leave a Reply